Haaveet todeksi yhteisöasumisen avulla?
Asuntojen hinnat ovat karanneet varsinkin kasvukeskuksissa monien yksinäisten ja ikäihmisten käsistä. Haave nykyaikaisesta ja tilavasta asunnosta viihtyisässä ympäristössä voi kuitenkin toteutua yhteisöllisen asumisen avulla. Jakamalla asumiskulut voivat nimittäin jäädä hyvinkin kohtuullisiksi.
Yhteisöarkkitehti Johanna Kerovuori kertoo, että yhteisöasumiseen liittyy kuitenkin paljon ennakkoluuloja. Silmissä saattaa siintää näkymä hippihörhellyksestä, jossa vastuunkanto yhteisistä asioista ja kodin huoltamisesta jakaantuu epätasaisesti.
Pelisäännöistä sovittava
Mielikuva ei välttämättä ole täysin tuulesta temmattu. Kun ihmiset päättävät muuttaa asumaan saman katon alle, onkin tärkeää laatia yhteiset pelisäännöt. On myös ymmärrettävä, etteivät kaikki halua asua yhteisössäkään jatkuvassa vuorovaikutuksessa, vaan jotkut kaipaavat hiljaisuutta ja omaa rauhaa.
Motivaatio yhteisöasumiseen vaihteleekin. Jollakin taustalla on halu saada enemmän neliöitä ja asumisen laatua pienemmällä rahalla, mutta usein asukkailla on aito halu jakaa arki muiden kanssa, saada ehkä turvallisuudentunnetta ja välttää yksinäisyyttä. Osalle yhteisössä asuminen on luonteva elämäntapa, osalle vain kokeilu tai välivaihe elämässä.
Yhteiset motivaatiotekijät tunnistettava
Johanna itse on asunut koko aikuisikänsä yhteisöissä, ja erikoistunut aihealueeseen jo diplomityössään. Hän on myös aktiivinen kiinteistösijoittaja, joka on hankkinut Tampereelta kolmekin kiinteistöä, joihin on sitten etsinyt sopivat yhteisöasukkaat. Näitä Johanna on löytänyt mm. Facebookin Kommuunit koolle -sivuston kautta.
Johanna kertoo, että yhteisön rakentamisessa on olennaista hahmottaa asukkaiden yhteiset motivaatiotekijät. Taustalla voi olla vaikkapa ikäihmisten yhteisöllisyys tai kristillinen arvoperusta. Yksi Johannan muutamia vuosia sitten perustamista yhteisöistä oli yli 50-vuotiaille naisille suunnattu Mummokommuuni.
Yhteisöasumisen näkymät
Johanna on nykyään osakkaana ASV Arctic Smart Village Oy:ssa, jossa yhteisöasumisen ideoita ja ratkaisuja hyödynnetään maaseudun asuttamiseksi. Paraikaa käynnissä ovat osuuskuntamuotoiset älykyläprojektit Utajärvellä, Sodankylässä ja Mynämäellä.
Johanna uskoo, että yhteisöasuminen tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Myös oma kokemukseni BSR Interreg Osiris -senioritalouden hankkeesta on, että erityisesti ikäihmiset kaipaavat moni-ikäpolvista yhteisöllistä asumista.
Jos sopivaa valmista kiinteistöä ei löydy, niin vaihtoehdoksi voi tulla yhteisörakentaminen. Uusissa kiinteistöissä on hyvä huomioida esteettömyys, ja erilaiset älykkäät, asumista ja elämistä helpottavat digitaaliset ratkaisut. Rakentamisen voi mahdollistaa esimerkiksi osuuskuntamuotoinen rahoitus.
Jos kiinnostuit yhteisöasumisesta, voit olla yhteydessä Johannaan: kerovuoren.johanna(at)gmail.com