Toimittajasta kauppiaaksi
Pistäydyin eilen kotiseuturetkelläni Pyheen kyläkaupassa limsalla ja karjalanpiirakalla. Pääsin samalla päivittämään kuulumiset kauppiaan, vanhan opiskelukaverini, Kujasen Jaanan kanssa. Jaanan kanssa tuli paranneltua 80-luvun lopulla maailmaa monena iltana. Välillä keskustelut olivat hyvinkin tulisia, sillä Jaanan aatemaailma erosi kovasti omastani. Opiskelin tuolloin valtiotieteitä ja Jaana uskontotiedettä Turun yliopistossa. En ollut kuitenkaan yllättynyt, että Jaana päätyi toimittajaksi. Niin kiinnostunut hän oli yhteiskunnallisista asioista ja vaikuttamisen mahdollisuuksista kirjoittamisen(kin) avulla.
Sen sijaan olin yllättynyt, kun hän otti hoitaakseen 11 vuotta sitten muutamaa vuotta aiemmin lakkautetun Pyheen kaupan Mietoisissa. Toimin jo tuolloin yrityskouluttajana ja -konsulttina, ja ravistelin hieman päätäni kuullessani, ettei hän aikoisi myydä olutta kaupassaan. Olihan tuo juomapuoli yleensä se tärkein sisäänheittotuote maaseudun muuten hiljenevissä kyläkaupoissa.
Kyläkauppojen tulevaisuus on kaikkien vastuulla
Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan viime vuonna pieniä alle 400 neliön myymälöitä oli Suomessa runsas tuhat kappaletta ja niistä perinteisiä kyläkauppoja enää vajaa 200. Jaanan aloittaessa kauppiaana, myymälöitä oli haja-asutusalueilla vielä kaksinkertainen määrä. Hiljenevä trendi näyttää jatkuvan, mikä on todella sääli. Monelle haja-asutusalueen asukkaalle kauppa on ainoa mahdollisuus hakea helposti päivittäistavaroita, kohdata ihmisiä ja saada päiväänsä piristystä. Mökkiläisille pienet kaupat ovat ostospaikan lisäksi myös osa kokonaisvaltaista lomaelämystä, jossa kauppias tulee tutuksi eri tavalla kuin kasvukeskusten suurissa marketeissa.
Esimerkiksi Ranskassa ja Englannissa kyläläiset ovat hyvin ylpeitä omista maaseudun pikkukaupoistaan ja käyttävät ahkerasti niiden palveluja. Jos eivät käyttäisi, kaupat kuolisivat pois. Samalla myös turistit menettäisivät jotain ainutlaatuista. Meidän kaikkien vastuulla onkin käyttää näitä pieniä kauppoja ja varmistaa niiden jatkuvuus ja kannattavuus myös tulevaisuudessa.
Vahva näkemys kantaa
Jaanan periaatteena on ollut, että hänen kaupassaan myydään vain kotimaisia tuotteita ja siinäkin painotuksena on koko ajan ollut paikallisuus. Olutta ei ole edelleenkään valikoimissa. Jaanan vahva arvomaailma näkyy siis yhä, joskin ymmärrys yrittäjyyden haasteita kohtaan on kovasti kasvanut vuosikymmenten aikana (sorry Jaana, että paljastan tämän).
Pyheen kyläkaupassa liiketoiminnan toisena kulmakivenä on vireä kahvila, joka toimii kohtaamispaikkana paikallisille ja mökkiläisille. Eilen lauantaina kahvilassa ja myymälässä näkyi poikkeavan erityisen paljon mökkiläisiä. Sijaitseehan kauppa vilkkaalla risteysalueella, jossa erityisesti Kustavintie vetää kaupunkilaisia saaristoon.
Kauppiaan persoona on iso osa kaupan menestystä
Eilen mietin, että Jaana jos kuka sopii kauppiaaksi: hän on niin iloinen, nauravainen, vahvan asiakaspalveluhenkinen ja itsensä täysillä työhönsä likoon paneva ihminen. Lomia hän ei vuosikymmenen aikana ole kovin paljon ehtinyt viettää. Tänä vuonna kiirettä on riittänyt kovasti jo useamman kuukauden ajan, ja kesäturismi on vasta kiihtymässä. Jaanalla onkin myymälässä ja kahvilassa tällä hetkellä apunaan neljä henkilöä.
Myönnän nyt, että olin väärässä siinä, etteikö kauppa pärjäisi ilman oluen myyntiä. Jaana on onnistunut rakentamaan vahvan näkemyksensä avulla vireän liiketoiminnan ja monelle kyläläiselle ja ohikulkijalle tärkeän pysähdys- ja ostospaikan. Jospa Jaanalla vain joskus olisi vielä niitä vapaitakin, jotta voitaisiin taas mennä iltaa istumaan ja parantamaan maailmaa!
Ks. Pyheenkauppa.fi