Koulutan useissa tutkintojohteisissa ammattitutkinnoissa ja ohjaan vuosittain noin sataa yrittäjyyden ja johtamisen opiskelijaa heidän näyttöaineistonsa valmistelussa. Henkilökohtaisia verkko- tai lähitapaamisia on yhdestä kolmeen vuoden aikana. Opin jokaisesta tapaamisesta jotain uutta.
Näissä kohtaamisissa keskustelemme mm. yrityksen, yrittäjän tai yrittäjäksi haluavan nykytilanteesta ja suuntaamme katsetta myös tulevaisuuteen. Pohdimme, miten voisi varautua tulevaan hyvässä ja pahassa, ja miten kääntää uhat mahdollisuuksiksi. Parhaimmillaan ymmärtämys asiakkaiden tarpeista ja toimintatavoista voi innostaa uusiin liikeideoihin ja innovatiivisten palvelujen ja tuotteiden suunnitteluun. Muistuttelen myös monialaisen verkoston merkityksestä. Yrittäjän tai johdon ei pidä jäädä työskentelemään vain omaan kuplaansa. Kun opiskelijalle syttyy innostus ja palo uuteen, kouluttajana koen suurta onnistumisen iloa.
Kouluttamisen lisäksi teen yrityskonsultointia. Eilen sparrasin kokenutta yrittäjää ja kuuntelin hänen kuvaustaan toimintatavoistaan ja yrityksensä nykytilasta. Alkuun tuli pitkä selitys siitä, miksi hän ei ollut somessa. Puskaradio oli kuulemma toiminut hyvin koronaepidemiaan asti. Digiloikka ja somen markkinointimerkitys ovatkin yllättäneet monet yrittäjät nopeudellaan ja rajuudellaan. Asiakkaisiin päin näyttää siltä, ettei yritystä enää ole, jos sitä ei löydy netistä. Puskaradiokaan ei oikein toimi entiseen malliin. Onko se ehkä mennyt pandemian myötä rikki? Ei varmaankaan, mutta se on siirtynyt nettiin, jossa asiakkaat vaihtavat kokemuksiaan eri tuotteista ja palveluntuottajista.
Lohdutan yrittäjiä ja opiskelijoita, että digi- ja somemaailman alkuun pääsee aika pienelläkin vaivalla. Joka somekanavaan ei tarvitse mennä mukaan, eikä kotisivujen kaikilla aloilla tarvitse olla vuorovaikutteiset. Olennaista on miettiä, mistä kanavasta omat asiakkaat löytäisivät yrityksen. Apua tekniseen puoleen ja sisällöntuottamiseen voi ostaa alan osaajilta tai vaikka tekemällä yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Ennen tätä on kuitenkin pysähdyttävä miettimään, mitä, miten, kenelle ja koska. Tässä pohdinnassa taas olisi hyvä olla mukana ulkopuolinen sparrauskaveri, joka tukee ja valaa uskoa tekemiseen.
Haluatko saada minusta sparrausapua? Ks. https://www.kokolele.fi/sparraus-ja-konsultointi/