Joko sitä uskaltaisi luottaa, että toiminta kantaa?
Yritystoiminnan aloittamiseen liittyy valtava määrä käytännön haasteita, mutta ennen kaikkea kovaa psyykkistä painetta. Kolme vuotta sitten herätin tutuissani hämmennystä vaihtaessani hyvän, vakituisen työni epävarmaksi yrittäjyydeksi. Monet sanoivat ääneen, että oletpa rohkea! Varmaan pitivät minua kuitenkin ihan kahjona.
Yrityksen käynnistämistä seuraavia kolmea ensimmäistä vuotta kutsutaan kuolemanlaaksoksi. Tänä ajanjaksona nimittäin lähes puolet käynnistetyistä yrityksistä lopettaa toimintansa. Syyt voivat olla moninaiset, mutta aika usein ne liittyvät toiminnan taloudelliseen kannattamattomuuteen. Jos tästä vaiheesta selviää, jatko näyttää jo huomattavasti lupaavammalta. Ei tosin ilman kovaa työtä ja riskiä sekään.
Oma konsultointi- ja koulutusalan yritykseni KOKOLE täyttää nyt vuoden alussa kolme vuotta, ja toivonkin, että kuoleman laakso olisi lopullisesti ylitetty. Todennäköisesti jatkan toimintaani laaksojen ja kukkuloiden sijasta tasaisella maantiellä ilman ohituskaistaa. Onnellisena voin todeta, että tutut asiakkaat ovat tehneet tilauksiaan koulutus- ja ohjaustuotteista tällekin vuodelle. Tarjouksia on sisällä, ja uusiakin palveluja on jo tilattu. Peruselanto on siis taas vuodeksi eteenpäin varmistettu, mutta suurten rahojen kuvat eivät vieläkään kiilu silmissäni.
Tunnustan itkeneeni ääneen laatiessani runsas kolme vuotta sitten liiketoimintasuunnitelmaani laskelmineen. Huolimatta vuosien monipuolisesta työkokemuksestani yrityskouluttajana, toimitusjohtajana, projektipäällikkönä, myyjänä, sivutoimisena alkutuotannon yrittäjänä, korkeasti koulutettuna ammattilaisena, yrittäjäperheen lapsena ja ties minä muunakin, koin itseni yhtäkkiä taas ihan noviisiksi. Pelotti ihan hemmetisti! Laskelmat oli vaikea laatia, en oikein osannut hinnoitella osaamistani, ja olin täysin epävarma siitä, kuinka paljon minulla tulisi olemaan asiakkaita.
Vanha kollegani lohdutti minua puhelimitse ja vakuutti, että tulen kyllä onnistumaan, vaikka vaikealta tuntuisikin. Olen nyt yrittäjänä lohduttanut satoja asiakkaitani samasta asiasta. Vakuutan, että onnistut kyllä, kun teet hyvät suunnitelmat ja pyrit toteuttamaan niitä. Muistutan myös, että liiketoimintasuunnitelma ja budjetti ovat parhaimmillaankin vain hyviä arvauksia. Ne kuitenkin helpottavat tavoitteiden asettelua edes jonkin verran ja selkeyttävät omia ajatuksia.
Jälkeenpäin voin todeta, että myyntibudjettini toteutui heti ensimmäisenä vuotena aika hyvin. Tosin myymäni palvelut olivat hieman toiset kuin luulin ja asiakassegmenttipainotuskin muuttui. Kolmen ensimmäisen, tosi vaikean kuukauden jälkeen yhtäkkiä töitä alkoi tulla. Pian jo liikaakin. Yrittäjän on hyvin vaikeaa sanoa ei-sanaa työtarjouksille. Tärkeä oppini onkin ollut, että yrittäjä tarvitsee myös vapaata! Nyt pidin huikeasti jo viikon joululoman ja aion pitää myös kunnon kesäloman.
Mitä sitten olen oppinut näiden kolmen vuoden aikana?
1. Myynti ja markkinointi kannattaa käynnistää huomattavasti ennen yrityksen perustamista. Äläkä unohda myymistä silloinkaan, kun töitä on jo valmiiksi paljon. Unohda myös rönsyily – keep it simple!
2. Mihinkään suullisesti sovittuun asiaan ei kannata luottaa, vasta kun on kirjallinen sopimus tai ainakin vakiintunut asiakassuhde olemassa, voit hengähtää helpotuksesta ja lisätä tilaukset kalenteriisi.
3. Mieti, kenen kanssa haluat tehdä yhteistyötä. Jos et luota toiseen, tai koet hänet kiviriipaksi alusta alkaen tai jos arvomaailmanne ovat erilaiset, unohda yhteistyö! Luota intuitioosi, hyviä, juuri sinulle sopivia kumppaneita kyllä löytyy.
4. Yrittäjällä on usein stressiä myynnin määrästä ja talouden kestävyydestä. Lisäksi tulee painetta ajanhallinnasta ja osaamisen riittävyydestä. Suosittelenkin lämpimästi työnohjaajan, coachin, mentorin tai ylipäänsä jonkun sparrauskumppanin hankkimista. On hyvä tuulettaa pelot pois, ja löytää sopivat keinot rauhoittaa mieltä. Esimerkiksi Yrityskummit ry:llä on kokeneita, maksuttomia mentoreita.
5. Pidä huolta verkostoistasi. Suomi on pieni maa, ja oman yrityksen toiminta-alue monella vielä pienempi. Sana kulkee nopeasti, niin huono kuin onneksi myös hyväkin sana. Ole kiitollinen kaikista neuvoista ja tuesta ja anna hyvän kiertää.
6. Huolehdi osaamisesi kehittämisestä. Tarjolla on valtavasti maksullisia ja maksuttomia koulutuksia, kursseja ja ajantasaistilaisuuksia. Opin lisäksi voit kasvattaa verkostojasi ja saada uusia ideoita.
7. Yritysmaailma elää netissä. Katso, että siellä oleva materiaalisi on ammattimaista. Käytä ammattilaisen apua esimerkiksi kuvien otossa tai kotisivujen laadinnassa. Uskottavuutta ei kannata menettää heti kättelyssä amatöörimäisten käyntikorttien ja kotisivujen vuoksi. Joskus itse tekemällä säästää väärässä paikassa.
8. Vaihda heikosti toimivaa tilitoimistoa mieluummin liian nopeasti kuin hitaasti (kyllä, tästäkin on kokemusta). Hyvä kirjanpitäjä on yrittäjälle tärkeä kumppani!
9. Ole ahkera, ystävällinen ja huolellinen. Ne ominaispiirteet kantavat hedelmää. Pyydä referenssit onnistuneista keisseistä.
10. Ei ole häpeä pyytää apua, todeta ettei yrittäminen olekaan oma juttu, tai tehdä yrittämisen ohella vaikka osa-aikaisia palkkatöitä. Kannattaa olla ylpeä siitä, että ylipäänsä uskaltaa kokeilla ja yrittää!
Summa summarum
Itse olen onnellinen yrittäjä, enkä kadu päätöstäni lähteä palkkatöistä. Yrittäjän vapaus on valitettavasti varsin suhteellinen käsite, mutta kyllä joskus on kiva siirtää vekkari soimaan vähän myöhemmäksi, tehdä töitä yöpaidassa ja vastata itse kaikesta päätöksenteosta. Saa vaikka kenenkään valittamatta tehdä töitä jatkuvasti korkealaatuisesti, vaikkei se aina ihan kustannustehokasta olekaan 😉